søndag 31. januar 2010

Opplæring av tradisjonelle jordmødre, kurs 29.01.10


Er på kurs med dem som får opplæring i å undervise tradisjonelle jordmødre. De er med i et prosjekt, som den lutherske kirken på Madagaskar driver. FOAT heter prosjektet. Tradisjonelle jordmødre har ingen form for opplæring, men har hjulpet fødende kvinner i mange år. Nå skal de få litt opplæring, for å forebygge dødsfall av mødre eller barna. Det er ett av tusenårsmålene!
Her ser vi dr. Noro, dr. Ernestine og Richard sammen med lærer fra sykepleieskolen.


Arlette er daglig leder av prosjektet.
Hun uderviser og reiser ut i distiktene for å følge opp jordmødrene.


Jeg er med 4. dagen på kurset. I dag er det basis hygiene, som er temaet. Det blir gjort skikkelig grundig, for å vise hvor viktig dette er å formidle videre til de som møter mor og barn.







De må vise at de har oppfattet hva de skal lære videre!
Elias og Volona må i ilden! Han kommer fra Ambohimanga Sud, uten skikkelig veiforbindelse. Må gå i flere dager for å komme til et sted hvor en kan ta buss. FOAT bruker helikopter for å besøke stedet.




Her er en av plakatene, som er hjelpemiddel i undervisningen.
De lærer hvor viktig håndvask er, og når de må huske å vaske seg. Her er det også slik at morkaken blir tatt med hjem og gravd ned, derfor må de passe på å legge den i klor en stund, for å få bort bakterier.



En dukke ble brukt for å demonstrere.





Mme Eldine går gjennom alle skjemaene som de må huske på å fylle ut. Ett av skjemaene skal gies til kommunen, for å få registrert barnet, slik at det kan få fødselsattest. Altfor mange barn i dette landet er uten fødselsattest, og dermed uten rettigheter til skole, bla.





Dr Charlie, Eldine og Elias følger godt med på det som foregår!






Mat må en også ha når en arbeider hardt!






Dagen er over, kurset er slutt og mr. Richard takker for kurset, på vegne av deltakerne! Kurset bygget på flere moduler, og alle deltakerne fikk diplom.









Her er deltakerne med diplomene sine!
I februar skal de prøve å inspirere nye jordmødre til å være med i prosjektet, og i mars skal disse få opplæring. Seinere på året vil Arlette, Eldine og flere besøke distriktene.






Ingen kommentarer: