mandag 22. mars 2010

Døveskolen i Antsiranana

Antsiranana - den nye døveskolen ferdig des. 2009!
Tenk så flott at jeg fikk komme hit på besøk! Jeannette, den nasjonale lederen for kirken sine døveskoler, arrangerte denne turen i mars for at jeg skulle få mulighet til å være med, før jeg avsluttet arbeidet på Madagaskar.

Som en del av gjerdet rundt skolen, ligger kirken. "Mahatsara" heter den. Det betyr "blir bedre". Nå har de stengt inngangsdøren med en planke. Ny inngangsdør på andre siden, ute på gaten. Det er bra, for når det er gudstjeneste, kommer mange med "bodene sine" for å selge forskjellig. Det ble en skikkelig markedsplass inne i skolegården. Barna maste om penger til å kjøpe for, ett stort press for dem!

Den yngste, Fidison, 5,5 år, ble fort venner med meg! Han kom til skolen for ett år siden, sendt med buss, med merkelapp på hvor han skulle settes av! Bussjåføren kjørte ham helt til skolen!

Alda er 7 år. Ei blid og fornøyd jente, som bor hos besteforeldrene, ikke langt fra skolen.
Bestefar fulgte henne om morgenen, og hentet ettermiddag.







Christina og Christophe har gått på skolen ett par år, går i klasse med Fidison og Alda.


Dany er den eldste. Han har vært elev ved døveskolen i Antsiranana siden oppstart i 1997. Han er ferdig på skolen, og skulle gått på yrkesskole, men det er for langt å reise bort. I stedet bor han på skolen og lærer forskjellige ting. Blant annet var han aktiv med de som bygget den nye skolen.





I skolegården er det ganske tørt, men de har mange fine bed, og fine blomster, som kvikker opp!


Hver skoledag begynner med andakt og sang. I dag er det Perline, som forteller om "De 10 spedalske", som alle ble friske, men det var bare en som kom tilbake og takket Jesus.
Ungene følger godt med - læreren er veldig entusiastisk og får barna med seg!


Alle elevene er med på sang!





Ziko har vært hjemme og vært med på okseorfring! Han synes ikke noe om det, men våget ikke å si fra! Her legger han ut om hvordan det foregikk og hva som var forventet av ham. Men han tror på Gud, og tror ikke at en må ofre okser for å tilfredsstille Gud! Han spiste ikke av offerkjøttet og familien trodde han var dårlig i magen!



Her er vi inne i yngste klassen og har sangleker. Tenkte å lære dem "Hode, skulder, kne og tå", men kom ikke på avslutningen på den sangen! men det ser ikke ut som det gjør noe! Alle er aktive og med!



Alle guttene hjelper til med vannbæring! Ikke innlagt vann i det nye huset!


Berangere våger så vidt å se opp - og smiler! Brukte lang tid på å bli kjent med henne! Hun kom til skolen i oktober 2009, 13 år gammel, og bruker lang tid på å finne ut av ting! Var ikke vant med å gjøre noe hjemme, ikke bevege seg særlig en gang! Nå er både voksne og barn ivrige etter å lære henne mest mulig! Språket er det viktigste, men også det å kunne gå, ta seg fram, gripe fatt i noe - og mye mer, trenger hun å lære! Smilet hennes er nydelig oppi det hele!


Emma har funnet seg kritt og tegner blomster på trappekanten!




I denne klassen jobbes det med brøk! Kan ikke huske at vi regnet det så tungvint som dette, men det er jo noen år siden!!!!!!








Læreren underviser om poler, batteri og strøm. Elevene følger godt med, men så skal de ha eksamen i juni også!


Alle vil svare på spørsmål!









I friminuttet er det viktig å fortelle de andre om sine opplevelser! her går det på tegnspråk og kroppspråk!



Plutselig er det smilende gutt på trappen! Han bruker tegnspråk, er tydelig kjent med de som har friminutt! Gutten er døv og 11 år. Foreldrene bor langt unna! Han bor hos tanten sin, like ved skolen, fordi han skulle få gå på skole. Men tante har bruk for ham, for å skaffe inntekt. Nå sitter han og selger noe for henne! Han viser med hele seg at han ville vært sammen med de andre barna!



Jeannette har noe spennende i vesken sin! Alle barna følger ivrige med på det som skjer!


To gode venninner!


















Diskusjon i skolegården!






Perline, Diamondra, Jeannette med flere er på vei for å ta bussen til byen.

1 kommentar:

Karoline sa...

Den slutter sånn: øyne. øre, kinn å klappe på, hoge, skulder, kne og tå, kne og tå... Du visste det nok, men jernteppet kan komme plutselig!